Офіціант
Офіціант (професійно-технічне навчання; підвищення кваліфікації).
Кваліфікація випускника: Офіціант 3, 4, 5 розряду.
Термін навчання за професією: від 3 до 6 міс.
Офіціант (від латинського officians - службовець) - працівник ресторану, кафе, бару, їдальні, закусочної, підприємства харчування в туристичних комплексах, готелях, транспорті, що подає страви відвідувачам.
Необхідні риси, що забезпечують успішність в професії:
- товариськість;
- ввічливість;
- легкість контактувати з людьми і розуміння особливостей їхньої поведінки;
- стійкість уваги;
- розвинена оперативна і довготривала пам'ять;
- високі рахункові здібності;
- хороший розвиток органів чуття (зору, нюху, тактильної чутливості);
- фізична витривалість, спритність.
Головний обов'язок офіціанта - сервірування столу, а це справжнє мистецтво зі своїми правилами і законами. Наприклад, застелити скатертиною стіл можна приблизно десятьма способами. Прийомів скручування тканинних серветок ще більше. Ось тільки найпопулярніші: "лотос", "парус", "свіча", "книжка", "гармошка", "шапочка кардинала".
Багато спільного у офіціанта з барменом, а часто буває таке, що їхню роботу поєднують: у багатьох закладах є посада бармена-офіціанта.
Споріднені професії: барбек, бариста, сомельє, раннер.